Reizen naar China 1997

Dit zijn de videoverslagen van twee reizen die Annemie als reisgidse voor Anders Dan An-ders in juni en in augustus 1997 heeft begeleid, en en die als "Teken van Bamboe" werden benoemd. Ik heb die in verschillende delen van 15 minuten moeten bewerken om te kun-nen downloden op YouTube; ze op deze site zelf plaatsen, zou immers teveel download-wachttijd vergen om ze te kunnen bekijken.

Met mijn dank aan Viviane en Luc, Maurice en Josťe, die deze reis hebben meegemaakt, deze beelden hebben opgenomen, en ter beschikking hebben gesteld.

Het betreft hier de "traditionele" bezienswaardigheden in China: de Chinese Muur (het stuk aan Mutianyu, een natuurreservaat); de Ver-boden Stad en het Zomerpaleis. Opgenomen tijdens de reizen "Teken van Bamboe" in juni en augustus 1997. Het filmmateriaal stond op ouderwetse cassettes, zodat ik die eerst heb moeten (laten) digitalise-ren.

Na de monumenten gemaakt door mensenhanden, heeft men natuur-lijk ook de monumenten geboetseerd door moeder Natuur. Zoals daar in China zijn: het Stenen Woud van Lunan, en de fotogenieke bergen van Guilin (het best te bezien vanop een boot op de kronkelende Li rivier). Anno 1997, maar teruggevoerd naar de tijd van een traditioneel Chinees schilderij. Zonder de kloven en de bergen te vergeten, waar-door de machtige Yangzi rivier stroomt.

Annemie Bonneux tijdens de reis "In het teken van Bamboe" naar China, georganiseerd door AndersDanAnders in 1997. Het maakt duidelijk waarom Annemie een geliefde gidse was: deskundig, rad van tong met een portie humor en relativeringsvermogen, maar bovenal een uitstekende en gepassioneerde vertelster over haar "tweede thuisland" en zijn kultuur, het Oosten.

Deze opnames tonen de archetypiese drukte en levendigheid van een "Oosterse markt" (op verschillende, vermelde lokaties) die van ALLE tijden is, en eigenlijk in heel het Oosten terug te vinden is.

China bezit duizenden tempels die het bezoeken waard zijn. Primo omdat het zo'n uitgestrekt land is. En secundo omdat het zo'n rijk kultureel, geschiedkundig en godsdienstig verleden heeft. Hier Deel 1 met vnl Tempels in de hoofdstad Beijing.

Een greep uit de bezochte tempels, tijdens de reis "Teken van Bamboe" (juni en augustus 1997). Hier Deel 2, met een revue van de tempels die zich NIET in de hoofdstad bevinden.

Zoals dit destijds ook hier vroeger het geval was, leven de mensen in het Oosten nog meer op straat. Niet alleen produkten van het land verkopen en kopen (zie markten), maar ook zijn haar laten knippen, een gezelschapsspel spelen (mahjong), een praatje maken, etc .....

Aan de ene kant de rijstkultuur, met de terrassenbouw op hellingen, en de man- en dierkracht (buffels) die daarvoor noodzakelijk zijn. Aan de andere kant de aftandse, maar nog steeds werkzame primitieve machi-nerieŽn, die maakt dat de moderne tijd het platteland grotendeels nog NIET heeft bereikt. Wat samen resulteert in een hard bestaan, tegen een rurale achtergrond die evenwel zijn autenticiteit en zijn charmes heeft weten te bewaren. Proef op de som: draag zťlf eens zo'n last.

Men mag de fout niet begaan de traditionele Chinese geneeskunde te veroordelen op basis van vormen van bijgeloofder zoals overal ook bestaan, of op basis van bepaalde vormen van misbruik (neushoorn- en tijgerpreparaten). De essentie van deze genees kunde is immers een 3000 jaar oude kennis en empirie over de kruiden, en de energieŽn in het menselijk lichaam (acupunktuur, tai chi, chi kung, ....), die zijn waarde heeft bewezen voor miljoenen en miljoenen mensen in de loop der eeuwen.