Reis India-Ladakh 2007

Dit zijn verschillende video's van de reis India-Ladakh die Annemie als reisgidse voor AndersDanAnders in 2007 heeft begeleid. Ik heb die in verschillende delen van 15 minuten moeten bewerken om te kunnen downloden op YouTube; ze op deze site zelf plaatsen, zou immers teveel download-wachttijd vergen om ze te kunnen bekijken.

Met mijn dank aan de familie Boschman-Belaen, die deze reis hebben meegemaakt, deze beelden hebben opgenomen, en ter beschikking hebben gesteld.
Deel 1: de overgang van West naar Oost met het vertrek naar Dehli, en de konfrontatie met andere geluiden, sferen, kleuren en geuren. Ver-volgens de vlucht naar Ladakh, en de verwelkoming in Leh met een "kulturele avond".
Deel 2: Het Thiksey-klooster in Ladakh met zijn Boeddhistiese ritue-len, en met een processie der "geelmutsen" in Likhir-gompa. Tenslotte een bezoek aan het "heiligdom" gompa van Spituk.
Deel 3: Boeddhisties ritueel van het hangen van nieuwe gebedsvlaggen in het bklooster van Alchi in Ladakh, en het leven binnen en buiten het klooster.
Deel 4: chaoties India. Vooreerst in Alsisar, in Shekawati-land, met zijn rijk beschilderde huizen. En vervolgens in Jaipur met zijn maharadja-paleis. Maar bovenal met zijn druk en kleurrijk straatleven met markt-en, bazaars en riksja's.
Deel 5: Khajuraho met zijn mooiste monumenten uit de middeleeuwse bouwkunst van India, en met zijn gekende erotiese taferelen in de tempelfrontons. Daarna de verplaatsing naar Benares of Varanasi aan de Ganges, de meest heilige plaats voor de hindoes.
Varanasi, de "Stad van het Spirituele Licht", was Annemies lievelings-plaats in India. En voor mij zelf het meest aangrijpende fragment: Benares is niet alleen ÚÚn van de oudste steden ter wereld, waar "de tijd is blijven stilstaan", het staat ook het symbool voor de continu´teit van het leven. Zoals de Ganges eeuwig zal blijven stromen. En het staat ook symbool voor de bevrijding van de ziel van het Rad van Karma en de kringloop van re´ncarnaties. De allerlaatste beelden zijn dan ook aan Annemie opgedragen.